Przyjaciele natury.

Jeśli chodzi o ekologiczne organizacje to jest ich całkiem sporo, ale z pewnością największą i najbardziej znaną jest Greenpeace. I to ona zapewne przeprowadziła największa ilość akcji, które miały na celu zwrócenie uwagi świata na problemy natury ekologicznej.

Oczywiście, mimo dobrych chęci, jakimi kierują się członkowie organizacji Greenpeace w swoich działaniach, często spotykają się oni z krytyką. Dlaczego tak jest? Otóż przede wszystkim ze względu na ich bezkompromisowe zachowania. Mawia się, że cel uświęca środki, jednakże niekiedy metody, jakie stosuje Greenpeace są zbyt drastyczne i przysparzają im wielu wrogów.

Ważnym elementem w strategii tej organizacji jest to, że jest ona bezpaństwowa. Greenpeace przyjmuje pieniądze tylko od prywatnych darczyńców. W ten sposób organizacja unika dylematów moralnych związanych z tym, że przyjmując środki od dużych korporacji czy państw musiałaby wówczas przymykać oko na ich mało ekologiczne zachowania. Taką postawę powinno się chwalić, bowiem jest ona także potwierdzeniem bezkompromisowości tej organizacji oraz jej walki o dobro świata. Przecież staranie się o prywatne dotacje jest o wiele trudniejsze i wymaga większych starań. Z pewnością niejeden raz głowy państw czy szefowie wielkich koncernów chcieli przekazać Greenpeace pieniądze, ale zapewne spotykali się z odmową. Dlatego warto pozytywnie oceniać tę organizację.