Co dokładnie robi Greenpeace?

Jeśli chodzi o działania organizacji, jaką jest Greenpeace, a w zasadzie Fundacja Greenpeace to opierają się one na kilku podstawowych punktach, a w zasadzie dotyczą kilku najważniejszych kwestii. Przede wszystkim, problemem najbardziej palącym dla Greenpeace jest spowolnienie zmian klimatu. Globalne ocieplenie to coś, co według działaczy Greenpeace powinno być zatrzymane, tudzież spowolnione i oddalone na jak najdłuższy czas.

Ważnymi elementami w działaniu Greenpeace jest ochrona lasów i ochrona oceanów. Jest tyle pięknych terenów zielonych i akwenów wodnych, które są wycinane lub zanieczyszczane i Greenpeace dba o to, aby nie zniszczono ich do końca.

Ważnym punktem w działaniu Greenpeace jest także powstrzymanie wielorybnictwa, a ostatnio doszły do tego także działania na rzecz ocalenia populacji niedźwiedzi polarnych, które podobnie, jak wieloryby mogą wyginąć.

Oczywiście Greenpeace sprzeciwia się wykorzystywaniu energii atomowej, a popiera energię, która pochodzi ze źródeł odnawialnych. Również sprzeciw wobec inżynierii genetycznej to jedno z działań Greenpeace. Oczywiście zależy im także na wyeliminowaniu z użycia toksycznych związków chemicznych. Wszystko to, jakoś mieści się w działaniach Greenpeace.

http://www.pharos.pl/ granit.pila.pl/