Otóż jeśli chodzi o działalność Greenpeace to zaczęła się ona od tego, że organizacja w 1971 roku protestowała przeciwko próbom jądrowym na Alasce. Później zakres działań organizacji znaczenie się powiększył.

mieszkania.nucast.pl

Czym Greenpeace zajmuje się teraz, prowadząc działalność w 42 krajach na całym świecie? Przede wszystkim chodzi tutaj o takie działania jak, spowalnianie zmian klimatycznych, ochrona lasów i oceanów, powstrzymanie wielorybnictwa, sprzeciw wobec wykorzystywania energii atomowej, czyli powrót do korzeni, a także popieranie działań na rzecz energii odnawialnej, sprzeciwianie się inżynierii genetycznej oraz eliminacja z użycia toksycznych związków chemicznych.

Oczywiście Greenpeace ma przez to bardzo wielu wrogów. Mnóstwo ludzi zarzuca tej organizacji, że hamuje ona postęp technologiczny. Bowiem niestety, większość z tych wymienionych powyżej zjawisk ma poniekąd związek z olbrzymim technologicznym rozwojem, jaki teraz ma miejsce na świecie. Działacze Greenpeace przeszkadzają wielkim firmom w rozwoju. Bardzo często protestują przeciwko działaniu olbrzymich korporacji, które chcą stawiać fabryki na terenach, gdzie żyją zagrożone gatunki, zarówno zwierzęce, jak i roślinne. To nie przysparza im sympatyków i sprawia, że niektórzy uważają Greenpeace za niepotrzebną organizację.

Jednakże bardzo dobrze, że jest na świecie grupa ludzi, która martwi się o stan środowiska naturalnego i chce, żeby zagrożone gatunki przetrwały.

www.primacharter-va.pl