Przyjaciele natury.

Jeśli chodzi o ekologiczne organizacje to jest ich całkiem sporo, ale z pewnością największą i najbardziej znaną jest Greenpeace. I to ona zapewne przeprowadziła największa ilość akcji, które miały na celu zwrócenie uwagi świata na problemy natury ekologicznej. Oczywiście, mimo dobrych chęci, jakimi kierują się członkowie organizacji Greenpeace w swoich Continue Reading

Historia i struktura Greenpeace

Warto przyjrzeć się bliżej organizacji, jaką jest Greenpeace, bowiem jej rola w dzisiejszym świecie jest naprawdę znacząca. Dlatego dobrze jest wiedzieć, kiedy powstała, jak funkcjonuje i czym się zajmuje. Otóż Greenpeace to międzynarodowa organizacja pozarządowa. Jej pełna nazwa brzmi Fundacja Greenpeace. Założona została już ponad czterdzieści lat temu, a dokładniej Continue Reading

Greenpeace w Polsce i na świecie

Okazuje się, że Polski Greenpeace ma całkiem sporo sympatyków. Ta światowa organizacja, która działa w czterdziestu dwóch krajach u nas także oczywiście jest bardzo aktywna. A to pewnie dlatego, że Polacy są zainteresowani środowiskiem naturalnym. W naszym kraju da się zauważyć rosnąca tendencję jeśli chodzi o świadomość ekologiczną. Coraz większa Continue Reading

Co dokładnie robi Greenpeace?

Jeśli chodzi o działania organizacji, jaką jest Greenpeace, a w zasadzie Fundacja Greenpeace to opierają się one na kilku podstawowych punktach, a w zasadzie dotyczą kilku najważniejszych kwestii. Przede wszystkim, problemem najbardziej palącym dla Greenpeace jest spowolnienie zmian klimatu. Globalne ocieplenie to coś, co według działaczy Greenpeace powinno być zatrzymane, Continue Reading