Greenpeace, czyli co?

Choć przez niektórych aktywiści z Greenpeace traktowani są jak wariaci, hipisi i oszołomy, to jest to naprawdę dobrze zorganizowana i działająca w imię bardzo ważnych i poważnych spraw organizacja, której raczej nie powinno się ignorować.

Przede wszystkim Greenpeace istnieje już bardzo długo, czyli czterdzieści dwa lata i działa w czterdziestu dwóch krajach. Powoli organizacja ta zjednywała sobie coraz większą ilość sympatyków i osób, które chciały ją finansować. Bo bardzo ważnym aspektem działania Greenpeace jest właśnie finansowanie Greenpeace.

Organizacja ta bowiem pozyskuje pieniądze tylko z pieniędzy osób prywatnych, ludzi, którzy wierzą w jej działania i chcą je finansować, a także od organizacji charytatywnych, innych fundacji zajmujących się ochroną środowiska. Greenpeace nigdy nie bierze pieniędzy od rządów czy też koncernów. Czemu tak jest? Przecież mogłoby to robić i z pewnością byłyby to naprawdę duże pieniądze. Owszem, ale wówczas pewnie nie mogliby działacze Greenpeace być tak radykalni, nieustępliwi i kontrowersyjni w swoich działaniach. Pozyskując pieniądze od takich inwestorów z pewnością nie mogliby się sprzeciwiać ich działaniom, które przyczyniają się do niszczenia środowiska naturalnego. A przecież niejedna firma niestety ma na „sumieniu” takie działania. Podobnie niejeden rząd. Przykładem, oczywiście bardzo negatywnym, są Chiny, które bardzo destrukcyjnie wpływają na środowisko naturalne.