Greenpeace w Polsce i na świecie

Okazuje się, że Polski Greenpeace ma całkiem sporo sympatyków. Ta światowa organizacja, która działa w czterdziestu dwóch krajach u nas także oczywiście jest bardzo aktywna. A to pewnie dlatego, że Polacy są zainteresowani środowiskiem naturalnym. W naszym kraju da się zauważyć rosnąca tendencję jeśli chodzi o świadomość ekologiczną.

Coraz większa liczba ludzi jest zainteresowana tym, co robią koncerny żeby niwelować zatrucia środowiska naturalnego oraz działania, które sprawiają, że giną zagrożone gatunki.

Widać, jak sympatycy polskiego oddziału Greenpeace są aktywni nawet po kilku niedawnych petycjach, które podpisało naprawdę bardzo wiele osób.

Jeden z koncernów paliwowych, olbrzymia europejska firma, chciała szukać ropy na terenach, gdzie mieszkają gatunki zagrożone. Chodziło tutaj przede wszystkim o Arktykę, którą zamieszkują zdziesiątkowane już niedźwiedzie polarne. Okazało się, że ludzie na całym świecie podpisali petycje, w tym bardzo wielu Polaków i dzięki temu koncern wycofał się ze swoich planów. To była naprawdę ważna i przełomowa akcja. Oznaczała ona, że zarówno polscy, jak i zagraniczni aktywiści na rzecz ochrony środowiska naturalnego, mają jednak siłę przebicia i że taka zorganizowana przemyślana akcja w dobrej sprawie, jest w stanie zmienić nawet plany dużego koncernu.

www.avsy.pl www.wideokamera.com.pl