Historia i struktura Greenpeace

Warto przyjrzeć się bliżej organizacji, jaką jest Greenpeace, bowiem jej rola w dzisiejszym świecie jest naprawdę znacząca. Dlatego dobrze jest wiedzieć, kiedy powstała, jak funkcjonuje i czym się zajmuje.

Otóż Greenpeace to międzynarodowa organizacja pozarządowa. Jej pełna nazwa brzmi Fundacja Greenpeace. Założona została już ponad czterdzieści lat temu, a dokładniej w 1971, w Vancouver w Kanadzie by przeciwstawić się amerykańskim testom atomowym na Alasce. Tam bowiem żyje wiele zagrożonych gatunków i jest to ciekawy przyrodniczo region.

Obecnie organizacja ta z naprawdę dużym rozmachem działa na rzecz ochrony środowiska naturalnego. Greenpeace posiada prawie trzydzieści, a dokładnie 28 biur i prowadzi działalność w 42 krajach na całym świecie. Wszystkie te placówki, podlegają głównej, czyli Greenpeace International, której siedziba znajduje się w Amsterdamie.

Jeśli chodzi o finansowanie Greenpeace to odbywa się ono dzięki całkowicie indywidualnych darczyńców, jest ich już niespełna trzy miliony, co stanowi liczbę dość pokaźną. Są to, albo osoby prywatne, sympatycy działań, albo organizacje charytatywne. Polityka Greenpeace nie uznaje przyjmowania pieniędzy od firm i koncernów, ani od rządów, dzięki czemu jest to organizacja całkowicie niezależna. Oczywiście w Polsce także działa Greenpeace i ma wielu zwolenników i przyjaciół w naszym kraju.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>