Jeśli chodzi o chronienie środowiska naturalnego to zapewne nikt nie zna się na tym tak, jak Greenpeace. Ta międzynarodowa organizacja pozarządowa, która tak naprawdę nazywa się Fundacja Greenpeace powstała w 1971 roku w Kanadzie. Greenpeace powstał głównie po to, aby przeciwstawić się testom atomowym na Alasce, gdzie żyje bardzo dużo zagrożonych gatunków – zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych, między innymi zagrożone wyginięciem niedźwiedzie polarne.

mama.ekozycie.net.pl

Obecnie Greenpeace podejmuje szereg różnych akcji na rzecz obrony środowiska naturalnego, w bardzo wielu różnych krajach. Posiada bowiem 28 biur na terenie całego świata i aktywnie działa w 42 krajach. Główna siedziba Greenpeace znajduje się w Amsterdamie. Oczywiście w Polsce także jest oddział Greenpeace.

Bardzo istotnym elementem działania Greenpeace jest to, jak fundacja jest finansowana. Nie przyjmuje bowiem ona pieniędzy zarówno od firm, jak i od rządów państw. Jest to bowiem jedyny sposób, aby Greenpeace był instytucją całkowicie niezależną. Dzięki temu działania Greenpeace, które uznawane są niekiedy za kontrowersyjne, są prowadzone od ponad czterdziestu lat w tej samej formie.

Bardzo znaną akcją, którą Greenpeace przeprowadził niedawno, była ta skierowana przeciwko bardzo znanemu, europejskiemu koncernowi paliwowemu, który chciał rozpocząć odwierty ropy na Arktyce, gdzie żyje wiele zagrożonych gatunków. Akcja powiodła się.

Obsługujemy duże spółki notowane na giełdzie inaczej niż inne biura rachunkowe Toruń