Okazuje się, że nie każdy wie czym się zajmuje i po co w zasadzie istnieje Greenpeace. A przecież to jedna z ważniejszych organizacji, jeśli nie najważniejsza, na świecie. To właśnie dzięki aktywistom z Greenpeace bardzo wiele akcji udało się skutecznie przeprowadzić. A przecież to bardzo ważne.

Musimy przede wszystkim zacząć myśleć nie tylko o sobie, ale i o przyszłych pokoleniach i tak postępować wobec planety Ziemi, abyśmy zostawili ją dla nich, w miarę, jak najlepszym stanie. Cóż bowiem będzie, jeżeli nie będziemy dbać o Ziemię?

To oczywiście pytanie retoryczne, ale odpowiedź na nie dają nam aktywiści z Greenpeace, podczas swoich wykładów, akcji, na swojej stronie internetowej, oraz w krajowych oddziałach tego ruchu. Uświadamiają nam, że ochrona środowiska oraz dbanie o zwierzęta i rośliny, o wszystkie gatunki, które zagrożone są wyginięciem, a także takie, które dopiero mogą być zagrożone, to właśnie myślenie nie tylko o nich samych, ale także o przyszłych pokoleniach. Bowiem, kiedy nie będziemy dbać o przyrodę to nasze dzieci, a tym bardziej wnuki mogą tych zwierząt i roślin już nie zobaczyć. A przecież nie chcemy pozbawić ich widoku wielorybów, czy niedźwiedzi polarnych, lodowców czy amazońskich lasów. Są one bowiem bardzo piękne. Właśnie Greenpeace uświadamia nam, że możemy ich już nigdy nie ujrzeć.